Hammadde piyasasında düşüş eğilimi devam ediyor

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasına ilişkin belirsizlikler emtia piyasasını etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ABD'de tarım dışı istihdamın beklenenden güçlü olması varlık fiyatları üzerinde etkili oldu.

Ülkede tarım dışı istihdam Mayıs ayında 272 bin kişi artarak beklentileri aştı.

Kıymetli metallerde olumsuz bir trend gözlendi

Geçen hafta ons bazında fiyatlar altın için %1,4, paladyum için %0,1, gümüş için %4,1 ve platin için %6,9 düştü.

Geçtiğimiz hafta OTC piyasasında fiyatlar sterlin bazında bakırda %3,8, nikelde %8,5, kurşunda %3,2 ve çinkoda %6,8 düşüş yaşadı.

Geçen hafta açıklanan makroekonomik verilerin ABD'de imalat sanayine ilişkin endişeleri artırmasıyla ana metallerde sert düşüşler yaşandı.

ABD'de Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün (ISM) açıkladığı imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) mayıs ayında piyasa beklentilerinin altında 48,7'ye gerilerken, bu durum imalat sektöründeki daralmanın devam ettiğine işaret ediyor.

Şangay Vadeli İşlemler Borsası'nda bakır stoklarının 2020'den bu yana en yüksek seviyesine çıkması bakır fiyatlarında sert düşüşe yol açtı.

Enerji grubunda ise Brent petrolün varil fiyatı yüzde 2,4 düşerken, New York Ticaret Borsası'nda işlem gören British Thermal Unit'te (MMBtu) doğalgazın fiyatı yüzde 13,5 arttı.

ABD'de artan ham petrol stokları ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile bazı üretim yapmayan ülkeler OPEC'ten oluşan OPEC+ grubunun arzı artırma planı nedeniyle geçen hafta düşen Brent petrolünün varil fiyatı , düşüş eğilimini üçüncü haftada da sürdürdü.

ABD'de günlük üretimin azalması ve ev ve işyerlerinin beklenen sıcak hava dalgasından kaçmak için doğalgazla çalışan klimalara yönelmesi nedeniyle doğal gaz fiyatları keskin bir şekilde arttı.

Analistler, elektrik üreticilerinin artan elektrik tüketimini karşılamak için daha fazla doğalgaz kullanacaklarına dair beklentilerin de fiyat artışına katkıda bulunduğunu söyledi.

Tarım grubu karışık bir performans gösterdi

Geçtiğimiz hafta Chicago Ticaret Borsası'nda kile başına fiyatlar buğday için %7,6, soya fasulyesi için %2,3 düşerken, pirinç için %2,8 ve mısır için %0,4 arttı.

Intercontinental Exchange'de sterlin fiyatları pamukta %2 düşerken, şekerde %3,6 ve kahvede %1,1 arttı. Ton başına kakao fiyatı %6,5 arttı.

Vietnam'daki kuraklık endişeleri kahve fiyatlarını artırıyor.

Şeker üretiminde açık olacağı öngörüsü fiyatların yükselmesine neden oldu. Uluslararası Şeker Örgütü (ISO), 2023/24 sezonunda 689 bin tonluk üretim açığı oluşacağını tahmin ediyor.

Fildişi Sahili'nde kakao satışlarına getirilen kısıtlamalar, arzın daha da azalmasına ilişkin endişeleri artırdı. Fildişi Sahili'nin kakao düzenleyici kurumu Le Conseil du Cafe-Cacao, ülkede işleme tesisi bulunmayan şirket ve ihracatçılara, en azından bu ayın sonuna kadar kakao çekirdeği satın alamayacakları bilgisini verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir