CHP'li Sarı: Fay hattı bölgesinde siyanürlü altın madenlerinin işletilmesine nasıl izin veriliyor? – Son dakika siyasi haberler

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Balıkesir'in İvrindi ve Altıeylül ilçelerinde en az 16 köyü yakından etkileyecek ve kamuoyunda büyük tepkiye neden olacak altın madeni projesini Meclis gündemine taşıdı.

Serkan Sarı, CVK Madencilik A.Ş altın madeni projesinin Gökçeyazı fayı üzerinde inşa edilmesini ve bölge halkının sağlığı açısından ciddi risk unsuru oluşturabileceğini eleştirdi; TBMM Başkanı'na soru önergesi sunarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'nin yanıt vermesini talep etti.

“EN ÖNEMLİ VE EN BÜYÜK TEHLİKE DEPREM”

Sarı, soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“En önemli ve en büyük tehlike depremdir. Balıkesir'de 20 adet aktif fay hattı bulunmaktadır. Bunlardan biri de MTA haritasında gösterilen Gökçeyazı fay hattıdır. Her an deprem üretebilecek bu fay, altın madeni yatağı olarak kullanılan alanın tabanından geçiyor. “Bölgede meydana gelecek bir deprem, bölgedeki siyanürlü altın madenciliği nedeniyle büyük tehlikeye neden olabilir.”

“BUNA NASIL İZİN VERİYORSUNUZ?”

Serkan Sarı, teklifinde bakana şu soruları sordu:

“Deprem bölgesi Balıkesir'de siyanürlü altın madeninin işletilmesi çevre kirliliği ve hatta insan sağlığı açısından tehdit oluşturmuyor mu? Deprem bölgesi olan bir bölgede siyanürlü altın madeninin işletilmesine hangi politikalarla ve nasıl izin veriliyor? deprem fay hattı?

Bu süreç devam ederken, söz konusu firmanın Gökçeyazı, Sarıalan, Çamköy, Sofular, Kiraz, Dallımandıra olmak üzere bölgedeki en az 16 köyü etkileyen projede usulsüzlükler olduğu yönündeki iddiaları doğru mu? Bakanlığınız bu iddialarla ilgili ne gibi işlem ve işlemler gerçekleştirdi?

Söz konusu projenin ÇED raporunda yer alan usulsüzlük ve hukuka aykırılık iddialarına ilişkin Bakanlığınızca bir inceleme veya soruşturma yapıldı mı? Bu iddiaların araştırılması için talimat verdiniz mi?

Proje alanı içerisinde yöre halkına ait tarım arazilerinin yanı sıra meralar, ormanlar ve hazine arazileri de bulunmaktadır. Vatandaşlara ait arazilerin büyük çoğunluğunun mülkiyet izni alınmadığı yönündeki iddiaların araştırılması yönünde talimat verdiniz mi? Eğer bu suçlamalar doğruysa vatandaşlarımızın malları gasp edilmiyor mu? Bu hukuksuzluk durumunda Bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapacak?

Altın madenciliği adına tarım arazilerimizin kaybolmasını hangi politikayla açıklayabiliriz?

“İvrindi-Gökçeyazı ovalarında 36.620 dekar arazinin kapalı sulama sistemine açılması, Gökçeyazı ve Kocaavşar ovalarının toplulaştırılması yoluyla tarımsal üretimin ve hayvancılığın geliştirilmesi için büyük yatırımlar yapılmış olmasına rağmen, madenin verdiği zarar bölge değerlendi mi?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir