Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş TRT Haber'de

Bakan Göktaş'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Cumhurbaşkanımız Eylül ayında Birleşmiş Milletler'de aile yapısı ve aileye vurgu yapan dünyadaki tek liderdi. Bu vizyon doğrultusunda katıldığımız tüm uluslararası platformlarda aile yapısının ve değerlerinin korunmasına ilişkin bu temaları dile getiriyoruz. Aslında toplumun önemli bir kurumu olarak gördüğümüz ailenin korunmasını ve güçlendirilmesini her zaman ülkemizin geleceği açısından çok kritik bir konu olarak görüyoruz.


“Güçlü bir Türkiye, güçlü aile yapısıyla mümkün”

Güçlü bir Türkiye'nin öncelikle güçlü bir aile yapısıyla mümkün olduğuna inanıyoruz.
Aile bizi biz yapan, değerlerimizi çocuklarımıza aktardığımız tek kurumdur. Özellikle küreselleşmenin ve dijitalleşmenin hızla yaygınlaştığı bu dönemde ailenin önemi açıkça ortaya çıkıyor. Bildiğiniz gibi çocuklarımız sosyal medyayı çok sık kullanıyor. Çocuklarımıza zarar veren şiddet ve zararlı eğilim ve alışkanlıklara karşı etkin mücadelemizi her platformda sürdürmeliyiz. Bu anlamda aile kurumuna her zamankinden daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor. Bu aslında bizim görevimiz ve görevimizdir. Bize de ciddi bir sorumluluk düşüyor. Bu konuda gerekli tüm çalışmaları yapıyoruz.

“Aileyi koruma eylem planını 15 Mayıs'ta açıklayacağız”

Bildiğiniz gibi geçen yıl ekim ayında “Ailemiz, geleceğimiz” konulu VIII. Aile Konseyi'ni gerçekleştirmiştik. Meclisimizin hazırlık çalışmaları kapsamında organik çalışmalarla 81 ilde 15 bin aileye ulaştık. Elde edilen verileri uzmanlarla birlikte değerlendirdik ve kurulumumuzun kararlarını o dönemde aldık. Aile Konseyimizin önerilerini dikkate alarak hazırladığımız bu Vizyon Belgesi ve Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planını 15 Mayıs'ta açıklıyoruz. Bu tarihi seçmemizin nedeni Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Uluslararası Aile Günü'nün 30. yıl dönümüne denk gelmesidir. Dünyanın her yerinde eş zamanlı kutlanması bekleniyor.

Aileyi odağına alan bu Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planını Türkiye'de ilk kez hayata geçiriyoruz. 2024-2028 yıllarını kapsamaktadır. Bu planı 16 bakanlık, sivil toplum kuruluşu, akademisyen ve 27 kurumun geniş katılımıyla hazırladık. Aile eylem planıyla aileyi tehdit eden unsurların tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması konusunda kurumlar arası işbirliğimizi güçlendiriyoruz. Bu planla ülkemizin dinamik nüfusunu korumayı, aile ve evlilik kurumunu güçlendirmeyi hedefliyoruz. Çünkü bildiğiniz gibi dünya nüfusu yaşlandıkça, Türkiye gibi bizim nüfusumuz da yaşlanıyor. Ülkemizde bile doğurganlık oranı düşüyor. Bu veriler bizi de alarma geçirdi. Öte yandan dijitalleşme dünyası aileleri tehdit eden unsurları da beraberinde getiriyor. Ailelerden bu konuyla ilgili çok sayıda şikayet alıyoruz. Tüm bu konuları dikkate alarak 100 faaliyetten oluşan bir eylem planı sunduk.


“TDT'nin sosyal politikasına ilişkin ilk bakanlar toplantısını ilk kez İstanbul'da gerçekleştireceğiz”

Doğurganlık oranı en düşük, boşanma oranı en yüksek olan 3 ilin her birinde pilot proje yürüttüğümüzü ilk kez burada anlatıyorum. Doğurganlık oranının en düşük olduğu illerimiz; Kütahya, Zonguldak ve Karabük. Boşanma oranının en yüksek olduğu iller İzmir, Antalya ve Karaman'dır. Bu illerde sahaya çıkıp detaylı çalışmalar yapacağız. Bu araştırma sonucunda elde edeceğimiz veriler aile hizmetlerimize ve çalışmalarımıza temel oluşturacaktır. Bütün bunların üzerine önümüzdeki hafta Türk Devletleri Teşkilatı'nın ana teması aile olan sosyal politikalarına ilişkin ilk bakanlar toplantısına İstanbul'da ev sahipliği yapacağız.

Aile konusu sadece ülkemizin değil tüm dünyanın gündemindedir. Yaptığımız her uluslararası toplantıda bu konu dikkate alınıyor. Mesela Macaristan'da bu konuda işbirliklerimiz var. Biz Türk Devletleri Teşkilatı olarak son yıllarda attığımız önemli adımlarla bölgede önemli bir dinamik oluşturduk. Biz de Türkiye gibi bu eğitim kapsamında yürüttüğümüz faaliyetlerde sosyal politikalar konusuna yer vermeye çalıştık. Bakanlığımızın ev sahipliği yaptığı bu toplantının ana teması ailedir. Gördüğünüz gibi TDT'de aile kavramı çok önemli. Bu yıl ilkini gerçekleştireceğimiz bu toplantının ardından bu çalışmalarla işbirliğimizi sürdürmeye ve artırmaya önem vereceğimizi umuyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı'nın her konuda olduğu gibi kadın hakları, aile sorunları ve sosyal politikalar konusunda da işbirliğimizi geliştirmesi, hassasiyetlerimizi paylaşmamız, iyi uygulamalarımızı paylaşmanın yanı sıra ülkelerimizdeki gelişmeleri aktarmanın önemli olduğuna inanıyoruz. birbirlerine danışırlar ve istişarede bulunurlar.

Ayrıntılar yakında…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir