Türkiye ile Ermenistan arasında normalleşme sürecinde beşinci görüşme gerçekleşti

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki normalleşme adımları arasında Akyaka/Akhurik demiryolu sınır kapısının faaliyete geçirilmesi için teknik ihtiyaçların değerlendirilmesi ve diplomatik pasaportlara yönelik vize kolaylığının da yer aldığı belirtildi.

REKLAM

Türkiye ve Ermenistan'ın özel temsilcileri Salı günü bir araya geldi. Toplantıda, tam normalleşmeyi hedefleyen sürecin “önkoşulsuz” yürütülmesi konusunda mutabakata varıldığı belirtildi.

Türkiye ve Ermenistan'ın normalleşme sürecinin özel temsilcileri Büyükelçi Serdar Kılıç ve Ermenistan Ulusal Meclisi Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan'ın katıldığı beşinci toplantı, iki ülkenin ortak sınırı olan Alican-Margara sınırında gerçekleştirildi. .

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, normalleşme aşamalarının “Akyaka/Akhurik demiryolu sınır kapısının faaliyete geçirilmesi için teknik ihtiyaçların değerlendirilmesi” ve diplomatik pasaportlara yönelik vize kolaylığının yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, “Son olarak Özel Temsilciler de, nihai hedefi tam normalleşme olan bu sürecin önkoşulsuz devam etmesi konusunda mutabakata vardıklarını doğruladılar” denildi.

Salı günkü toplantı, iki yıllık bir aradan sonra iki ülke arasında yıllardır süren düşmanlığı sona erdirme çabalarının yeniden başlayacağı anlamına geliyor.

İki ülke yetkilileri arasındaki son resmi toplantı Temmuz 2022'de yapılmıştı ancak iki temsilci bu yılın başlarında Türkiye'nin güneyinde düzenlenen bir diplomatik forumda bir araya gelmişti.

Ankara, 1993 yılında Dağlık Karabağ bölgesindeki savaş sırasında Azerbaycan'a destek amacıyla Ermenistan'la diplomatik ve ticari ilişkilerini kesmiş, son yıllarda Bakü ile siyasi ve askeri ilişkilerini derinleştirmişti.

Çatışmanın sona ermesinden bu yana, Kuzey Atlantik Paktı Örgütü (NATO) üyesi Türkiye, Ermenistan'la tarihsel olarak gergin olan bağları yeniden canlandırmak için çalışıyor, ancak Erivan'la herhangi bir normalleşmenin Azerbaycan'la barış görüşmelerinin ilerlemesine bağlı olduğunu sık sık hatırlatıyor.

Türkiye ve Ermenistan, modern Türkiye'nin atası olan Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan olaylar konusunda farklı görüşlere sahiptir.

Ermenistan, 1915'te yaşanan olayları “soykırım” olarak tanımlıyor.

Öte yandan Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşayan çok sayıda Ermeni'nin Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı kuvvetleriyle yaşanan çatışmalarda öldüğünü kabul eden Türkiye, Ermeni yetkililerin öne sürdüğü “1,5 milyon” rakamını ve soykırım suçlamasını reddediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir