İran'da cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık süreci başladı

İran İçişleri Bakanı Vahidi, seçimlerin tam bir güvenlik içinde, güçlü rekabet ve geniş katılımla gerçekleşmesini umduğunu ifade etti.

REKLAM

İran'da 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için adaylık süreci bugün başladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin kayıt süreci 5 gün sürecek olup, 30 Mayıs'tan itibaren 7 gün adayların niteliklerinin incelenmesine, 14 gün ise adayların kampanyalarına ayrılacak. Başvuru yapmak isteyenler İçişleri Bakanlığına giderek şahsen başvuru yapacak.

İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “İran tarihinde bir dönüm noktasını temsil eden bu hassas şartlarda, bu kadar büyük bir kayba rağmen İran'ın liderliğinde ülke yönetiminde herhangi bir kesinti yaşanmamıştır. Devrimci lider Hamaney ve Anayasa.” dedi.

İçişleri Bakanı Vahidi, seçimlerin tam bir güven içinde, güçlü rekabet ve geniş katılımla gerçekleşmesini umduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Muhbir, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in onayıyla vekaleten cumhurbaşkanlığını devraldı.

Seçimler 50 gün içinde yapılmalı

İran Anayasasına göre mevcut cumhurbaşkanının ölmesi durumunda yeni cumhurbaşkanının en fazla 50 gün içinde seçilmesi gerekiyor.

Bu amaçla Meclis Başkanı, Yargı Başkanı ve Birinci Başkan Yardımcısından oluşan heyetin gerekli düzenlemeleri yapması gerekecek.

Yasama, yürütme ve yargı erklerinin başkanları arasında 20 Mayıs'ta yapılan olağanüstü toplantıda, cumhurbaşkanlığı seçiminin 28 Haziran'da yapılması kararlaştırıldı.

Adaylar kim olacak?

İran cumhurbaşkanları, Anayasayı Koruma Konseyi'nin onayladığı adaylar arasından halk tarafından seçiliyor.

Şu ana kadar eski Sağlık Bakanı, reformcu Mesud Pezeşkian, eski Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri, muhafazakar Said Jalili ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Mirtajaddini başvuruda bulunacaklarını açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir