Geçen yıl dikildi! İlk hasat yapıldı: Tarlada tanesi 10 TL – Son Dakika Hayat Haberleri

DenizliÇal ilçesinin Selcen ilçesinde ilk kez geçen yıl ekimi yapılan enginar, bol hasat vererek çiftçileri sevindirdi. Geçen yıl “Kalp” türü enginar ekimi yapılan mahallede bu yıl da “Kalp” türü enginar ekimi yapıldı.Kase tipi Enginar ekimi de gerçekleştirildi. Geçen yıl ekimi yapılan enginarların ilk hasadı başladı.

Geçtiğimiz yıl Denizli'nin Çal ilçesine bağlı Selcen Mahallesi'nde deneme düzenlemesi olarak ilk kez “kalp” türü enginar dikimi yapılmıştı. Geçen yıl yaklaşık 3 dönüm araziye dikilen 2.000 kök enginarla bu yılın ilk hasadı başladı. Tanesi 10 TL'den toptan satılan yürekli enginarlar, perakende olarak 15 TL'den tarladan tüketiciye ulaştırılıyor. Geçtiğimiz yıl üretilen enginarların büyük bir kısmı Aydın Söke fabrikasında işlenerek dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edildi. Bu yıl enginar kalbinin yanı sıra Selcen ilçesinde 1 dönümlük araziye deneme amaçlı 'Çanak' enginarı da dikildi. Geçtiğimiz yıl ekilen kalp enginarlarının ilk mahsulünün hasadına başladıklarını belirten üretici Ömer Ayhancı, enginarların Çal topraklarını çok sevdiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl 3 dönümlük deneme bahçesinden 30-32 bin adet “kalp” enginar hasadı yaptıklarını belirten Ayhancı, şöyle konuştu: “Geçen yıl Aydın'da Nihat Selçuk isimli enginar üreticisi Aydın, Denizli ve Antalya Ziraat Odaları başkanlarıyla temasa geçti. Yıllık bazda sürekli hasat elde etmek artık demode oldu.Çiftçilere örnek olsun diye geçen yıl 3 dekar araziye 2 bin enginar kökü ekmiştik.Güzel bir sezon geçirdik Bu yıl kalp enginarın yanı sıra, 3 dönüm araziye 2 bin enginar kökü ektik. bir dönüm daha çanak enginar ektiklerini belirterek, “Toplamda 4 dekar sulak alanda 2 bin 500 enginarımız var” dedi.

İLK HASAT BAŞLADI

Geçen yıl deneme amaçlı dikilen enginarlardan ilk mahsulü almaya başladıklarını anlatan Ömer Ayhancı, şöyle konuştu: 'Enginar çok yıllık, suyu seven bir bitkidir. Fidanı diktiğinizde 5-7 yıl içerisinde ürün alırsınız. Bitkinin zamanında sulanması ve bakımının yapılması da oldukça önemlidir. Geçen yıl diktiğimiz fidanlardan bu yılın ilk mahsulünü toplamaya başladık. Toptan tanesi 10 TL'den satılan yürekli enginarlar, perakende olarak 15 TL'ye tarladan tüketiciye ulaşıyor. Kalpli enginar türümüz kök başına 15-16 enginar başı üretirken, Çanak adı verilen türümüz kök başına 8-10 enginar başı üretmektedir. Ülkemizde ağırlıklı olarak zeytinyağlı yemek olarak tüketilen enginarın sayısız faydaları vardır; Yüksek lif içeriği ve karaciğer dostu olması nedeniyle Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Anavatanı olduğundan genellikle Aydın ve İzmir bölgelerinde üretiliyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir