
Bilim adamları bunun birkaç yıllık insan testleri olduğunu söylese de, bu kablosuz kalp pili tıpta devrimci bir buluş olarak kabul ediliyor.
Geçici kalp Pili’ne yeni alternatif
Dünyadaki milyonlarca insan, kalp atış hızını ayarlamak için elektrik uyarıları gönderen kalıcı kalp pillerine ihtiyaç duyuyor. Bununla birlikte, yakın zamanda geliştirilen cihazın konjenital kalp hastalığı ile doğan ve ameliyattan sonra geçici bir kalp pili ihtiyacı olan çocuklar için önemli bir çözüm sağlaması beklenmektedir.
Ayrıca, yetişkin hastaların bir kalp müdahalesinden sonra normal ritimlere geri dönebilmelerini sağlamak için kullanılabileceği de belirtilmiştir.
Mevcut geçici kalpler, kalp kasına ekilen elektrotlar ve hastanın göğsüne bağlı kablolar. Bununla birlikte, pil çıkarma sırasında bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Örneğin, 2012 yılında geçici olarak dayatılan bir Amerikalı astronot olan Neil Armstrong’un hayatını iç kanamadan kaybettiği bilinmektedir.
Vücutta kendiliğinden erir
Son zamanlarda kablosuz kalp pili ve sadece 1 milimetre 3,5 milimetre.
Cihaz, hastanın göğsüne bağlı yumuşak bir yama ile birleştirilir. Yama düzensiz kalp atışlarını tespit ettiğinde, ışık sinyalleri gönderir ve pacemaker’ı uyarmak için bu ritmi rapor eder.
Kimyasal enerjiden vücut sıvılarından elektrik üreten galvanik bir hücre ile çalışan cihaz, laboratuvarda fareler, sıçanlar, domuzlar, köpekler ve insan kalp kumaşlarında başarılı olmuştur.
Tıpta devrimci bir gelişme
Çalışmanın kıdemli yazarı, Northwestern Üniversitesi Profesörü, ABD. John Rogers, kalp pili 2-3 yıl içinde insanlarda test edilebileceğini söyledi.
Çalışmayı değerlendiren Bozhi Tian, ”Bu yeni pacemaker tıbbi teknolojinin bir devrimidir. Sadece kardiyoloji, sinir yenilenmesi, iyileştirici yaralar ve akıllı bitkiler alanında değil,” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSO) göre, kardiyak hastalıklar dünyanın en önemli hastalıkları arasındadır.