“Enflasyon 10 aydır düştü, düşmeye devam edecek”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Simsek, Sapanca’da düzenlenen uluslararası ekonomi zirvesine bir video mesajı gönderdi.

“Ticari Savaşlar” olarak da bilinen Simsek, “Küresel ekonomik politikalardaki belirsizlik son zamanlarda yaptığı kadar arttı. Aslında, korumacılık son 15 yılda arttı. Son 15 yılda kısıtlayıcı önlemler arttı. Ticari kısıtlamalar geçen yıl arttı.

Şimşek, küresel büyümenin % 3’ünün bu şekilde azalma olasılığını azaltma olasılığının yüksek olduğunu ve korumacılığın artışının ana nedeninin ABD ve Çin arasındaki jeostratejik rekabet olduğunu söyledi.

“Türkiye bu ortamdaki benzer ülkelere daha dirençlidir”

Şimşek, son 20 yılda ABD, Avrupa Birliği ve Japonya gibi ekonomiler geliştirdiğini açıkladı ve Çin’deki üretim sektöründeki küresel eylemlerinin çoğunu kaybetti ve devam etti:

“Türkiye bu ortamda benzer ülkelere daha dirençlidir. Bunun iki nedeni vardır. İlk etapta ihracata bağımlılığımız nispeten düşüktür. Büyümemizi yönlendiren ana unsur iç taleptir. Mal ihracatımızın ulusal gelirimizdeki payı yaklaşık yüzde 20’dir. Bu nedenle, Türkiye’nin etkisi daha sınırlı olabilir.

Bu sürecin dolaylı etkileri olduğunu vurgulayarak, ancak bunları ölçmek için çok erken, Simsek Çin’in yüksek oranlara yanıt vereceğini söyledi.

Şimşek, fazla arzın kendisini Türkiye’ye veya piyasalarına düşük fiyatlarla dönüştürme riski olduğunu vurguladı.

“Küresel ekonomi artan borç riskiyle karşı karşıya olmalı”

Şimşek, küresel ekonominin karşılaştığı diğer önemli riskin borçlu olduğunu ve ulusal gelir için küresel borç oranının 100 puanın üzerinde arttığını ve son 25 yılda yüzde 328’e ulaştığını vurguladı.

Bakan Şimşek, bu borç seviyesinin düşük faizli bir ortamda daha fazla yönetildiğini, ancak küresel faiz oranlarının arttığı senaryoda birçok ülkenin zorlanabileceğini ve küresel büyümenin olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

Şimşek, Türkiye de burada avantajlı, ulusal gelir oranına kıyasla toplam borç yüzde 93, bu oranın gelişmekte olan ülkelerin ortalamasının çok altında olduğunu söyledi.

Şimşek, dünyanın dört bir yanındaki yaşlı nüfusun demografik dönüşümle hızla arttığını vurgulayarak, küresel ekonomiyi etkileyen diğer önemli sorunun jeopolitik gerilimleri ve çatışmaları arttırdığını ve bu nedenle küresel savunma masraflarının arttığını söyledi.

“Enflasyon 10 aydır düştü, düşmeye devam edecek”

Şimşek, dünyada ciddi yapısal problemler olduğunu, ancak Türkiye’nin bu zorluklara karşı daha avantajlı bir konumda olduğunu belirterek:

Diyerek şöyle devam etti: “Avantajlarımızı kalıcı kazançlara dönüştürmek istiyoruz. Bu nedenle, makroekonomik programımızı ve reform programımızı Haziran 2023’ten itibaren kararlılıkla uyguladık. Yapısal dönüşümü artırarak artırmak için.”

Lightning, programın gelişmelerine atıfta bulunarak, “Enflasyon 10 ay boyunca düştü, düşmeye devam edecek. Dezenfeksiyon programını uygulamaya kararlıyız. Çok güçlü bir siyasi irademiz var ve çok güçlü bir programımız var” dedi.

Son gelişmelere dikkat çeken Şimşek aşağıdaki ifadeleri kullandı:

“Piyasanın son dalgalanmalarının beklentileri biraz kısa bir dönemi kırmış olabilir, ancak hedef aralıkta kalacağımıza inanıyoruz. LIRA’da sınırlı bir itfa oldu, ancak iç talep zayıf olduğu için döviz kurunun geçişinin düşük olduğunu planlıyoruz. Petrol fiyatları ciddi bir şekilde azalabilir. Bu döviz kurları için oluşabilir.”

“Petrol fiyatlarındaki düşüş, programın hedefleri uyarınca cari hesap açığını ima ediyor”

Son 2 yıldaki bütçe açığı nedeniyle Kahramanmaraş’a dayanan depremler olan Şimşek, yüzde 5 arttıklarını hatırladılar, bu yıl daha düşük bir bütçe açığı hedeflediklerini vurguladılar.

“Asla alışveriş disiplinden taviz vermeyeceğiz.” Şimşek şunları söyledi: “Bu nedenle, piyasalardaki son gelişmeler, Orta Dönem Programı’ndan (MTP) daha zayıf bir bütçe dengesine neden olabilir. Finansal konsolidasyon amacımız merkez bankasını desteklemektir. Merkez bankasını desteklerken disflasyonu destekleyeceğiz.

Şimşek, mevcut hesap açığını azaltmayı ve uzun vadeli yapısal fazlalık verebilecek ekonomi haline geldiğini ve geçen yılın altın ithalatı dışında mevcut fazlalığın verildiğini hatırladığını söyledi.

Şimşek, “Mevcut bir hesap açığı vermeden büyüyebileceğimiz ılımlı bir büyüme ortamında bir eşikle temasa geçtik, ancak yine de adımlar var. Yeşil ve dijital dönüşümle, üretkenlik ve endüstride teknolojiye yönelik dönüşüm oluşturmak için programın bileşenlerini devreye aldık.

“Ekonomide Denge”

Şimşek, ekonomideki dengenin elde edildiğini ve işgalin güçlü olduğunu ve şunları söyledi:

“Piyasalardaki son dalgalanmalar ekonomik faaliyette geçici olarak yavaşlamaya neden olabilir, ancak uyguladığımız programla ülkemizin dış kırılganlığını azalttık, şoka karşı direnci artırdı, makro finansal istikrarı güçlendirdik.

Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nin açılışında, Rönesans Erman Ilcak’ın fahri başkanı, Repie Investment Emre Çamlibel’i ve başkent ve ekonomist dergilerin başkanı, İkinci Seykin Buyuk’un yayın direktörü bir konuşma yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir