Sünnetin erkek çocuklarda en sık yapılan cerrahi işlem olduğunu ve uygun şartlarda, steril ortamda, cerrah tarafından yapılması gerektiğini anlatan Op.Dr. Aykut Akıncı; “Sünnet operasyonu öncesinde çocuğun mutlaka ilgili uzman hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Çünkü sünnet öncesi yapılacak muayenede halk arasında peniste çöküklük, penis eğikliği, eğrilik ya da hipospadias gibi durumlar tespit edilirse bunların çok farklı ameliyatlarla düzeltilmesi ve bu ameliyatlardan önce çocuğun kesinlikle sünnet edilmemesi gerekmektedir. müdahaleler.
Eğer bu ameliyatlar gerekliyse ve bebek sünnet edilmişse daha sonraki ameliyatlar sorunlu hale gelebilir. Bazı tıbbi nedenlerden dolayı da sünnet gerekli olabilir. Bu nedenler arasında; “Sık ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, penis ucunun ileri derecede daralmasına bağlı olarak idrar yapmada zorluk, ağlarken idrar yapma, penis ucunda sürekli kızarıklık veya tekrarlayan iltihaplar” dedi.
Op, tıbbi bir neden yoksa 2-6 yaş arası çocukların psikolojisini olumsuz etkilememek için sünneti önermediğini söylüyor. Aykut Akıncı, çocukların tıbbi bir sorun olmadığı takdirde 1-4 aylık olduklarında lokal anestezi ile sünnet edilebileceğini; “Çocuklar 1-4 aylık olduklarında eğer penis yapısı uygunsa lokal anestezi ile rahatlıkla sünnet edilebiliyor ve çok çabuk iyileşebiliyor. Daha büyük çocuklarda sünnetin hafif anestezi altında yapılması önerilir.
Daha büyük, uyumlu, psikolojik olarak etkilenmeyecek çocuklarda lokal anestezi altında yapılabilir. Çocuğun bu süreci hatırlamaması ve psikolojik olarak travma yaşamaması için bu son derece önemlidir. Ehliyetli ellerde sünnet yapılmazsa sünnet sırasında ciddi sorunlar yaşanabilir. Bunlar; Sıklık sırasına göre kanama, enfeksiyon, derinin çok veya az kesilmesi, çarpık kesilmesi, hatta sünnet sırasında penisin kısmen veya tamamen kaybedilmesi gibi ciddi sorunlarla karşılaşabiliriz. Bazen tedavisi mümkün olmayan sorunlar da olabiliyor. “Bu nedenle bebek sünnetinin mutlaka bu konuda eğitim almış, operasyon sırasında ortaya çıkabilecek sorunlarla nasıl mücadele edileceğini ve çözümleneceğini bilen uzman kişiler tarafından yapılması gerekir.”