ABD Senatörü Bob Menendez rüşvet ve yolsuzluktan suçlu bulundu

ABD'de rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan Senatör Bob Menendez suçlu bulundu.

REKLAM

ABD'de rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan eski Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Bob Menendez, Salı günü mahkeme jürisi tarafından suçlu bulundu.

Menendez'e yöneltilen suçlamalar arasında New Jersey'li bir işadamından altın ve nakit rüşvet almak, Mısır hükümeti adına yabancı ajan olarak hareket etmek, Mısırlı istihbarat yetkilileriyle görüşmek ve ülkeye ABD askeri yardımına erişim sağlamak yer alıyor. Jüri Menendez'i bu suçlamaları kapsayan 16 suçlamanın tamamından suçlu buldu.

Jürinin kararı, Demokrat senatörün müttefiklerini suç soruşturmasından korumak ve kendisini ve karısı da dahil olmak üzere akrabalarını zenginleştirmek için makamının yetkisini kötüye kullanmakla suçlandığı dokuz haftalık bir duruşmanın ardından geldi.

Associated Press'in (AP) haberine göre, karar okunurken 70 yaşındaki Menendez ara sıra jüriye baktı ve önündeki bir belgeye notlar aldı.

Menendez duruşmada ifade vermedi ancak kamuoyu önünde sadece Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı olarak görevini yaptığını ileri sürdü. Menendez ayrıca FBI'ın New Jersey'deki evinde bulduğu külçe altınların eşi Nadine Menendez'e ait olduğunu da iddia etti.

Nadine Menendez de suçlandı ancak duruşması meme kanseri ameliyatı nedeniyle ertelendi.

Manhattan'daki federal mahkemede yayınlanan karar, Kasım seçimlerinden dört ay önce geldi ve Menendez'in bağımsız aday olarak yeniden seçilme şansını büyük ölçüde ortadan kaldırdı.

istifa istemek

Kararın açıklanmasının hemen ardından Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Menendez'i istifaya çağırdı.

Schumer, “Bu kararın ışığında Senatör Menendez artık seçmenleri, Senato ve ülkemiz için doğru olanı yapmalı ve istifa etmelidir” dedi.

70 yaşındaki senatör, 16 ayrı suçlamayla hakim karşısına çıkarıldı. Cezasının 29 Ekim'de verilmesi planlanan Menendez'in, kendisine yöneltilen 16 suçlamanın en ciddisi nedeniyle 20 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya olduğunu da belirtelim.

Ancak Menendez kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti ve masum olduğunu ilan etti.

Jürinin kararı, çiftin New York yakınlarındaki varlıklı bir topluluk olan Englewood Cliffs'teki evine Haziran 2022'de yapılan FBI baskını da dahil olmak üzere uzun bir soruşturmanın sonucudur.

FBI ajanları evde yaklaşık 150.000 dolar değerinde altın külçe ve çoğu 100 dolarlık banknot olmak üzere 480.000 dolardan fazla nakit para buldu. Garajda bir Mercedes-Benz Cabriolet olduğu bildirildi.

Senatörün kişisel eşyalarından içi para dolu çoraplar, ayakkabı kutuları ve ceketler de ele geçirildi.

Duruşmada savcılar, altın külçelerinin, paranın ve arabanın rüşvet olduğunu söyledi. Savunma avukatları ise bu iddiaları reddederek, altının Menendez'in eşine ait olduğunu, eşinin maddi sorunları hakkında kendisine bilgi vermediğini, evin ise neredeyse haciz edilecek kadar kötü durumda olduğunu savundu.

REKLAM

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede, evde bulunan külçe altınlar ve gizli paraların yanı sıra, Kongre'de Mısır'a askeri yardım yapılmasına ilişkin olarak Menendez'in Senato Dış İlişkiler Komisyonu başkanlığı sırasında Mısır'a yapılan resmi yardımlarda etkisi olduğu öne sürülüyor. New Jersey'deki Mısır işi ve insanlarla ve şirketlerle olan ilişkileri de buna dahildi.

İddiaların ertesi günü Senato Dış İlişkiler Komisyonu başkanlığından istifa etmek zorunda kalan Menendez, partisinin ve kamuoyunun baskılarına rağmen senatörlük görevinden ayrılmamak için direndi.

Geçtiğimiz Eylül ayında açıklanan suçlamalar, zamanla rüşvet, gasp, dolandırıcılık, adaleti engelleme, komplo kurma ve Menendez'in Mısır adına yabancı ajanı olarak hareket etme suçlamalarını da içerecek şekilde genişledi.

Savcılık, Menendez'in rüşvet karşılığında iş adamlarına fayda sağlayacak çeşitli eylemlerde bulunduğunu söyledi.

REKLAM

Bob Menendez kimdir?

Menendez'in siyasi kariyeri, 1974 yılında, liseden mezun olduktan iki yıl sonra, Union City, New Jersey'de eğitim kuruluna seçildiğinde başladı. Daha sonra eyalet yasama meclisinde görev yaptı ve 1992'de ABD Temsilciler Meclisi'ne seçildi. 2006'da ABD Senatörü oldu.

Menendez, iki kez suçlanan tek ABD senatörü.

Kendisi ilk olarak 2015 yılında yolsuzlukla suçlanmıştı ancak jüri bir fikir birliğine varamadı.

Seçmenler davanın reddini “beraat” olarak yorumladı ve Menendez'i tekrar Senato'ya gönderdi.

REKLAM

Geçtiğimiz yaz hakkında ikinci iddianame hazırlanan Menendez, Küba kökenli olduğunu öne sürerek ayrımcılığa uğradığını iddia etmişti.

Duruşma sürerken yeniden bağımsız aday olarak aday olacağını duyurdu.

Küba kökenli göçmen bir ailenin oğlu olan Menendez, ABD Kongresi'nde Türkiye karşıtı tasarılarıyla tanınıyor.

Menendez, komite başkanı olduğu dönemde ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına karşı çıkarak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ege politikalarından rahatsızlığını dile getirerek adından söz ettiriyordu.

REKLAM

Rum ve Ermeni lobilerine de yakın olan senatöre, Rumların mücadelelerine yaptığı katkılar ve “Helenizm”e yaptığı hizmetlerden dolayı 25 Ağustos'ta Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi tarafından Havari Barnabas Altın Madalyası verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir