Estonya'nın ilk kadın Başbakanı Kaja Kallas, AB'ye olan bağlılığı nedeniyle Başbakanlıktan istifa etti

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilciliği görevini üstlenmek üzere Başbakanlıktan istifa ettiğini duyurdu.

REKLAM

Estonya Başbakanı Kaja Kallas, Avrupa Birliği'nin (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi görevini üstlenmek üzere Başbakanlıktan resmen istifa ettiğini duyurdu.

Baltık ülkesinin ilk kadın başbakanı Kallas, resmi istifasını Pazartesi günü ülkenin başkenti Tallinn'deki başkanlık sarayında kısa bir toplantı sırasında Cumhurbaşkanı Alar Karis'e sundu.

47 yaşındaki Kallas liderliğindeki Estonya, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesiyle Kiev yönetiminin Avrupa'daki en güçlü destekçilerinden biri oldu.

Kallas, 1,3 milyon nüfuslu bir ülkenin üç buçuk yıl başbakanlığını yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Karis, Kallas'ın başbakanlık dönemini “Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle güvenliğimizi yok etmesi, koronavirüs, ekonomik durgunluk ve Avrupa'daki savaş gibi dönüm noktalarıyla dolu” olarak değerlendirdi.

Kallas, geçtiğimiz hafta Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) başkenti Washington'da düzenlenen NATO liderler zirvesinde Estonya'yı temsil etti.

Kallas, 2019'dan beri AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi olarak görev yapan Josep Borrell'in yerini alacak.

Kallas'ın istifa kararının ardından liberal koalisyon ortakları Estonya 200, Sosyal Demokratlar ve merkez sağ Reform Partisi arasında yeni hükümeti kurmak için görüşmeler yapılacak.

Kallas, yeni hükümet Temmuz sonu veya Ağustos başında göreve başlayana kadar ülkenin geçici başbakanı olarak görevine devam edecek.

29 Haziran'da Reform Partisi, Kallas'ın yerine başbakan adayı olarak parti emektarı ve iklim bakanı Kristen Michal'i seçtiğini duyurdu.

Michal'in adaylığının Riigikogu olarak bilinen 101 sandalyeli parlamento tarafından onaylanması gerekecek.

49 yaşındaki eski Ekonomi ve Adalet Bakanı, 1990'ların sonlarından bu yana Reform Partisi'nde aktif olarak yer alıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir