İspanya'da denize işemek 750 avroya mal olabiliyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

İspanya'da denize idrar yapmak para cezasına çarptırılsa da bazı bölgelerde gece yarısından sonra yüzmeye izin verilmiyor.

REKLAM

Bu yaz rekor ziyaretçi akınına uğraması beklenen İspanya'nın Costa del Sol kenti, “aşırı turizmin” daha az tartışılan bir yan etkisi olan denize idrar yapmaya karşı önleyici tedbir aldı.

Benzer bir adım, iki yıl önce “plajda veya denizde fizyolojik tahliye” nedeniyle para cezası uygulayan İspanya'nın kuzeyindeki Vigo şehrinden esinlenerek Marbella şehrinde de atıldı. Vigo'da 300 avroluk cezanın ikiye katlandığı kentte, bu yaz denize idrar yapan herkes 750 avroya kadar para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Marbella belediye meclis üyelerinin geçen hafta aldığı bir karara göre, Malaga belediyesinin yetki alanına giren 25 plajda “toplu halde denize idrar yapmak” yasaklandı.

Ancak cankurtaranların, söz konusu eylemi gizlice gerçekleştiren tatilcileri nasıl tespit edebildikleri konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

Kumda sigara içilmesine izin veriliyor

Yasalaşmadan önce kamuoyunun görüşüne sunulması gereken yeni düzenlemede bahsedilen tek yasak “fizyolojik tahliye” değil.

Ayrıca yeni yönetmeliğe göre yüzücülerin suda top oynamasına veya şemsiyeyle yer ayırmasına izin verilmiyor.

Bazı bölgelerde köpeklerin yüzmesi de yasaktır.

Sigara ve elektronik sigara içilmesine hâlâ izin veriliyor ancak kuma sigara izmaritleri atan veya yemek artıkları bırakanlara da ceza uygulanıyor.

Yasaklar nerelerde geçerli?

Galiçya'nın kuzey bölgesindeki Vigo'da, 2022'den itibaren deniz kenarında idrar yapmak “temizlik kurallarının ihlali” olarak değerlendirilecek ve para cezasına çarptırılacak.

Benidorm plaj duşlarında sabun veya şampuan kullanmak 660 avroluk ağır bir para cezasına neden olabilir. Tesis ayrıca sigara içenlere (2.000 Euro) ve gece geç saatlere kadar parti yapanlara da para cezası uyguluyor: Gece yarısı ile sabah 7 arasında kumda dışarı çıkmak 1.200 Euro'ya mal olabiliyor.

Mallorca, İbiza ve Menorca'daki bazı plajlarda da sigara içmek yasaktır.

Sürdürülebilirlik savunucuları su tasarrufu sağlamak için tuvaletin sifonu çekmeyebilir. Denize “fizyolojik tahliye” de aynı derecede çevre dostu bir uygulama gibi görünse de bu şaşırtıcı değil.

İdrarın yaklaşık %95'i su olmasına rağmen okyanus yaban hayatı için zehirlidir. İdrarın bazı bileşenleri biyolojik çeşitliliğin yok olmasına neden olsa da özellikle mercan resifleri için zararlıdır. Geriye kalan %5'lik kısım ise üreden (nitrojen oranı yüksek), bakteri ve ilaç kalıntılarına kadar birçok yabancı bileşen içerdiğinden Portekiz ve Tayland'da denize idrar yapmak yasaktır.

Öte yandan Amerikan Kimya Derneği'ndeki bilim insanları bu yasaklara karşı çıkıyor.

İdrardaki üre miktarının denizin hacmine kıyasla ihmal edilebilecek düzeyde olduğunu belirten bilim insanları, “Bizim görevimiz, okyanusa girmenin kesinlikle hiçbir sakıncası olmadığını bildirmektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir