30 projeye toplam 141 milyon 500 bin lira destek


Kültür Varlıkları ve Faaliyetleri ile Turizm Bakanlığı, 30 uzun metrajlı film ve film sonrası projeye toplam 141 milyon 500 bin lira destek ayırdı.

Türk sinemasının gelişiminde önemli rol oynayan, sinema sektörü temsilcilerinden oluşan Sinema Destek Konseyi tarafından belirlenen bu yardımlardan 8'i “Kurmaca film yapımına”, 17'si “Yapıma” yöneliktir. uzun metrajlı filmlerin”. ', 3'ü 'Ortak Yapım' ve 2'si 'Ortak Yapım' içindir. Bunların çoğu 'Çekim sonrası' türündeki projelerdi.

Finanse edilen projeler arasında: “Kalandar Soğuk” filmiyle dünyanın en önemli film festivalleri tarafından ödüllendirilen yönetmen Mustafa Kara'nın “Mevsimlerden Sonra” ve hayatını kaybeden fotoğrafçı Ara Güler'in hayatını anlatan “Merhaba” yer alıyor. 2018 yılında vizyona girecek olan filmin yönetmenliğini Fatma Ela Alyamaç ve Aren Perdeci üstlenecek. Filmleri dikkat çekiyor.

Destek alan diğer projeler arasında Yüksel Aksu'nun “Bak Postacı Geliyor” ve Emre Konuk'un “Halid Bin Velid: Allah'ın Kılıcı” projeleri yer alırken, Türk-Ukrayna ortak yapımı Klondike'nin yapımcısı Mehmet Bahadır Er de festivalde ödüle layık görüldü. Berlin ve Sundance 'Toz Baba Tekkesi' isimli projede bu kez yönetmen koltuğuna oturacak.

Bu yıl destek alan animasyon projelerinden Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını konu alan üçlemenin ilk filmi 'Mustafa'yı ve Atatürk'ün çocukluğunu konu alıyor. Animasyonun yönetmenliğini Semih Turalı ve Halil Öztürk.
Destek alan bir diğer animasyon film projesi ise çocukların ilgiyle takip ettiği Rafadan Tayfa serisinin son filmi İsmail Fidan'ın yönettiği Kapadokya Macerası olacak.

BAKANLIKTAN DESTEK 200 MİLYON LİTERE YAKIN

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından; 2024 yılında ise belgesel, senaryo ve diyalog yapımı, kısa film, animasyon kısa film yapımı ve yerli türde film gösterimlerine 44 milyon 891 bin lira, 141 milyon 500 lira destek verilecek. Uzun metrajlı film ve çekim sonrası destek için bin lira, sinemaya ise 2024'te şu ana kadar artırılacak. Sektöre aktarılan destek miktarı 186 milyon 391 bin liraya ulaştı.

Film Destek Konseyi'nin ikinci toplantısı eylül ayında yapılacak olup, uzun metrajlı film yapımı, ilk kurgu yapımı, ortak yapım, çekim sonrası, dağıtım ve tanıtım desteği başvuruları değerlendirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığına ait film medyasına Sinema Genel Müdürlüğü https://sinema.ktb.gov.tr/TR-373794/2024-4-sayili-sinema-destekleme-kurulu-karari -aciklandi adresinden ulaşılabilir. .html.


etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir