Akıncı İHA, İran cumhurbaşkanının öldüğü yerdeki enkazın bulunmasında nasıl “anahtar” bir rol oynadı? – Son dakika dünya haberleri

Helikopterin düşme nedeni henüz belli değil. Tahran'ın yakın müttefiki Rusya, soruşturmada İran yönetimine yardım teklifinde bulundu.

İran basınında çıkan haberlerde, Reisi'yi taşıyan helikoptere 12 saatten fazla ulaşılamadığı belirtildi.

Helikopterin bulunması için arama kurtarma çalışmalarına Azerbaycan, Irak, Rusya ve Türkiye destek teklifinde bulundu.

Arama kurtarma ekipleri, sisli ve dağlık bölgede olumsuz hava koşulları nedeniyle çalışmaların güçlükle ilerlediğini bildirdi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İran'ın gece görüşlü helikopterle arama kurtarma konusunda yardım talebi, Dışişleri Bakanlığı tarafından 19 Mayıs günü saat 20.00'de Milli Savunma Bakanlığı'na bildirildi.

Ardından Cougar tipi bir helikopter de Van'a gitmek üzere Diyarbakır'dan hareket etti.

Helikopterin kötü hava koşulları nedeniyle uçamaması ihtimali nedeniyle arama ve tespitin Akıncı İHA ile yapılabileceği Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla İran tarafına iletildi.

İran'ın teklifi kabul etmesi üzerine Batman 14'üncü İnsansız Hava Sistemleri Üssü'nden saat 23.30 sıralarında havalanan silahsız Akıncı İHA, yaklaşık bir saat sonra kaza mahalline ulaşarak operasyonlara başladı.

Gece saat 02.30 sıralarında helikopter enkazıyla görsel temas sağlanarak enkazın koordinatları İran'la paylaşıldı.

7 saatten fazla süren uçuş gerçekleştiren Akıncı İHA, Pazartesi sabahı saat 06.45'te yeniden Türk hava sahasına girdi.

Akıncı İHA'nın tespit edilmesinin ardından İran Kızılayı, Cumhurbaşkanı Reisi'ye ait helikopterin enkazının yerinin tespit edildiğini duyurdu.

İran devlet televizyonu, helikopterin enkazında herhangi bir yaşam belirtisinin bulunmadığını bildirdi.

Daha sonra helikopterde bulunan Reisi'nin de aralarında bulunduğu 9 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

BBC Farsça servisine göre İran'da da Akıncı İHA'nın enkaz arama çalışmalarında “kilit rol oynadığı” konusunda görüş birliği var.

Peki bu uçaklar hakkında neler biliniyor? Enkaz arama çalışmalarında Akıncı İHA nasıl bir rol oynadı?

“Sahada da kendini kanıtlama şansı buldu”

Akıncı İHA'nın geliştiricisi ve üreticisi Türkiye merkezli savunma şirketi Baykar'dır.

Baykar, Rus-Ukrayna Savaşı'nda Ukrayna direnişinin simgesi haline gelen Bayraktar TB2 İHA'larının üreticisi olarak da uluslararası üne kavuştu.

Türkiye'nin Afrika, Avrupa ve Orta Asya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkeye İHA ve İHA ihracatı son yıllarda artarak devam ediyor.

Baykar bu ihracatın önde gelen firmalarından biridir. 2023 yılında Türk savunma ve havacılık sanayisinin en çok ihracat yapan şirketi olarak kayıtlara geçti.

Resmî verilere göre Baykar, toplam 5,5 milyar dolarlık savunma ihracatının 1 milyar 766 milyon dolarını yaptı.

Baykar'a göre şirket bugüne kadar Bayraktar TB2 için 33, Akıncı için 9 olmak üzere toplam 34 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzaladı.

Bayraktar TB2'nin üstün modeli olarak adlandırılan Akıncı İHA, ilk uçuşunu 2019 yılında gerçekleştirdi. 2021 yılından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alıyor.

Bayraktar TB2'den daha uzun ve daha geniş olan Akıncı İHA'nın kanat açıklığı 20 metredir.

Akıncı İHA'lar havadan havaya muharebe amaçlı kullanılabilecek. Bu nedenle Taarruz İnsansız Hava Aracı (TİHA) olarak da anılmaktadır.

BBC

BBC Türkçeİle konuşan İskoçya'daki Aberdeen Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Dr. Digdem Soyaltın-Colella, Akıncı'nın saldırı fonksiyonunun “çok daha hafif bir savaş uçağı gibi hareket etmesine” olanak sağladığını söylüyor.

Akıncı İHA'ları MAM-L, MAM-C, Cirit, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82 ve SOM-A gibi mühimmat, füze ve bomba taşıyabiliyor. Araçlar 24 saat havada kalabiliyor.

Akıncı İHA, “Türkiye'nin ilk süpersonik havadan karaya füzesi” olarak ilan edilen UHA-230 füzesi ile test lansmanını Mart ayı başında başarıyla tamamladı.

Dr. Soyaltın-Colella, “Bu testten sonra aslında İran'da yeni bir başarıya imza attı. Yani sahada da kendini kanıtlama şansı yakaladı.”

Akıncı'nın gece boyunca devam eden misyonu birçok izleyici tarafından yakından takip edildi.

Flightradar24, dün uçuş takip sitesinde en çok takip edilen uçuşun Akıncı olduğunu ve toplam 2,8 milyon kullanıcı tarafından görüntülendiğini duyurdu.

Dr. Soyaltın Colella, “Görevini tamamladıktan sonra Van Gölü'ne Ay-Yıldız çizdiği bir gösteriye dönüştü… Akıncı'nın performansı konuşulmaya başlandı.”

Dr. Soyaltın Colella'ya göre bu, teknolojik gelişmelerle ulusal kimlik arasında bağ kuran “tekno-milliyetçilik” hakkındaki tahminleri destekleyen bir durum:

“İHA'lar hem ulusal hem de uluslararası politikada iktidarın gücünü güçlendiren ve rejimin ayakta kalmasıyla bağlantılı bir konu. Ekonominin çok kötü gittiği, kemer sıkma tedbirlerinin açıklandığı bir dönemde böyle bir artışın olacağını hissediyorum. Prestij meselesi muhtemelen hükümetin gündemindedir, seçmenin de dikkatini çeken bir konu diye düşünüyorum.” “Cidden de takip ediliyor.”

Akıncı, Türkiye'de üretilen yapay zeka teknolojisinin kullanıldığı İHA'lardan biri. Sensörlerinden aldığı verileri yapay zeka bilgisayarıyla işleyerek “karar verme kabiliyetine” sahip hava aracı olarak tanımlanıyor.

Ayrıca yapay zeka teknolojisi ile “gelişmiş rota ve görev planlama fonksiyonlarını gerçekleştirmek” ve hedefleri “daha etkin” tespit etmek amacıyla geliştirildi.

Dr., bunun “etik ve uluslararası hukuk açısından bazı sonuçları” olacağını düşündüğünü söyledi. Soyaltın-Colella, İsrail'in Gazze'yi yapay zeka destekli sistemlerle bombaladığı haberlerinin bu tartışmaları alevlendirdiğine dikkat çekiyor.

Tartışmalarda en önemli görüşlerden birinin “İnsansız hava araçlarının satışı ve kullanımı gibi konuları ele alacak küresel bir rejim oluşturulmalı” olduğunu belirten Soyaltın-Colella, şöyle konuştu: “Türkiye de bu ülkelerden biri olabilir.” Bu rejimin oluşumunda söz sahibi olacak ülkeler.”

Isıyı nasıl tespit etti?

İnsansız hava araçları, bazı helikopterler ve uçaklar keşif, gözetleme ve hedefleme amacıyla elektro-optik sistem adı verilen özel sistemler kullanıyor.

Akıncı TİHA, Türk savunma şirketi ASELSAN'ın geliştirdiği ASELFLIR-500 elektro-optik sistemini kullanıyor.

Bu sistem, yüksek çözünürlüklü kızılötesi kamera, gündüz görüş kamerası ve lazer nokta takibi gibi çeşitli unsurlardan oluşur.

Bunlar sistemi hem ısı hem de ışık kaynaklarına karşı duyarlı hale getirir.

Isı kaynaklarına karşı hassasiyetleri nedeniyle Türkiye'de orman yangınlarının hızlı tespiti amacıyla İHA'lar kullanılmaktadır.

Orman Genel Müdürlüğü'nün (GDO) verilerine göre, Türkiye'de İHA'ların kullanılmaya başlandığı 2020 yılından itibaren yaklaşık üç yılda İHA'larla 3 bin 55 yangın tespit edildi. Bunlardan 1993'ü Bayraktar TB2 İHA'ları tarafından belirlendi.

GDF, İHA'lar da dahil olmak üzere “yüksek teknolojinin kullanılmasıyla” orman yangınlarına ilk müdahale süresinin 40-45 dakikadan 10 dakikaya düştüğünü söylüyor.

Baykar'a göre Bayraktar TB2 İHA'ları, kriz merkezlerine anlık gerçek zamanlı görüntü ve veri sağlayarak deprem, sel gibi afetlerde lojistik yönetimi, trafik düzenleme, arama kurtarma faaliyetlerinde görev alıyor.

Türkiye'de 6 Şubat depreminin ardından 9 Akıncı ve 35 Bayraktar TB2 İHA'nın arama kurtarma görevlerinde kullanıldığı açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir