12 bin yıllık ata tohumu 12 bin dekar alana ekiliyor! Ağustos ayında hasat edilir… – Son Dakika Hayat Haberleri

KastamonuTürkiye'nin 12 bin yıllık ata tohumu olan Hitit buğdayı olarak da bilinen Siyez buğdayı, kurak geçen kış mevsiminin ardından sağanak yağışlarla birlikte yeşermeye ve boylanmaya başladı.

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde yaklaşık 12 bin dekar alana ekilen ve buğdayın atası olarak bilinen coğrafi işaretli siyez buğdayı, her yıl Aralık ayında toprağa ekiliyor. Bölgede “kabulca”, “kaplıca” veya “Hitit Bulguru” olarak da bilinen siyez buğdayının ekimi, kar yağışı öncesinde çiftçiler tarafından yapıldı. Ancak kış yağışlarının mevsimselden az olması nedeniyle siyez buğdayı geç çimlendi. Hiçbir kimyasal madde kullanılmadan yetiştirilen Siyez buğdayı, son yağışlarla birlikte istenilen seviyeye ulaşmaya başladı. Yağışlar siyez üreticilerini de sevindirdi.

“SON YAĞIŞLARLA NELER YEŞİLE DÖNMEYE BAŞLADI”

Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde siyez buğdayı üretimi yapan genç çiftçi Yasin Ciğerci, şunları söyledi: “Verimli bir yılı daha bekliyorlar. “Aralık ayında siyezimizi toprağa diktikten sonra, siyezimiz havaların kuru olması nedeniyle büyüyemedi. Kurak kış iklimi nedeniyle siyezleri kar suyuyla besleyemedi. Bu bizim için çok önemli çünkü siyez buğdayı kendini besleyemezse yeterince büyüyemez. Kurak bir mevsimden çıktıktan sonra kampımızı incelemeye geldik. Son yağmurlarla birlikte siyemiz yeşermeye başladı. Bu bizim için çok önemli. Eğer hava kuru olsaydı ve yağmur yağmasaydı bizim için zorlu bir süreç olacaktı. Allah izin verirse bu yılın hasadını ağustos ayında alabileceğiz. Bu bizim için çok önemli bir durum. Siyez buğdayımız her ay büyümeye başladı. Artık büyüyor olması çok güzel. Verimli bir yıl olacağını umuyoruz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir