Şirketler Profilleri, Gezegenin “Hasarı”: 36 şirketten küresel karbon emisyonlarının yarısı

Karbon Binbaşı verileri, 1854’ten 2023’e kadar tarihsel emisyonları içerir

Reklam

Yeni bir çalışma, küresel ısınmaya neden olan karbon emisyonlarının yarısının sadece 36 fosil yakıt şirketinden kaynaklandığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, 2023 küresel ısınmanın sorumluluğundaki fosil yakıtlardan verileri daha net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Şirketlere ve yatırımcılara yönelik durumlarda önceki yılların benzer ilişkileri kanıt olarak kullanılmıştır.

Rapora göre, Suudi Aramco, Carbone India, ExxonMobil, Shell ve birçok Çinli şirket dahil olmak üzere 36 ana fosil yakıt üreticisi 2023’te 20 milyar tondan fazla karbondioksite neden oldu.

Veriler, Suudi Aramco’nun Çin, ABD ve Hindistan’dan sonra dünyanın dördüncü en büyük karbon sürümü olacağını gösteriyor. ExxonMobil yıllık emisyonları Almanya’nınkiyle aynı seviyededir. Almanya, dünyanın en büyük karbon yayıcısıdır.

Küresel emisyonlar azalmak yerine artıyor

Bilim adamları, küresel sıcaklıktaki artışı 1.5 ° C ile sınırlamak için karbon emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 45 azaltılması gerektiğine dikkat çekiyor, ancak emisyonlar, aksine artmaya devam etmiyor. Bu, dünyanın her yerinde aşırı hava olayları tarafından daha da kötüleşir ve insan yaşamlarının ve özelliklerinin kaybına yol açar.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), 2021’den sonra yakıtlar başlatılan yeni fosil yakıtların 2050 yılına kadar sıfır net emisyon elde etmek amacıyla uyumsuz olduğunu açıkladı. Ancak 2023, karbon veri tabanındaki 169 şirketin çoğu emisyonlarını artırdı.

Birleşmiş Milletler 2015 Paris Anlaşması’nın hazırlanmasına öncülük eden Christiana iklim figürlerinin eski başkanı Christiana Figueres, “Bu şirketler dünyayı fosil yakıtlara bağlı tutuyor ve üretimi yavaşlatmayı planlamıyor” dedi.

Figueres, “Bilim, daha fazla fosil yakıt ve daha fazla tüketime dönemeyeceğimizi açıkça gösteriyor. Aksine, insanlar ve gezegen için çalışan tarafsız bir ekonomik sisteme doğru ilerlemeliyiz.”

Karbon Majors raporunu hazırlayan influencemap düşünürlerinden Emmett Connaire şunları söyledi: “Küresel iklim taahhütlerine rağmen, dünyadaki en büyük fosil yakıt üreticileri üretimlerini ve emisyonlarını artırıyor. Araştırma, bu şirketlerin iklim krizine orantısız olarak nasıl katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor ”dedi.

Şirketlerden gelen tepkiler

“Shell, 2050 yılına kadar sıfır -ağ emisyonuna enerji şirketi olmaya kendini adamıştır. Yeni teknolojilere yapılan yatırımlarımız, şirketimizin ve müşterilerimizin emisyonlarını azaltmaya yardımcı olur. Suudi Aramco yorum yapmayı reddetti. Kömür Hindistan, ExxonMobil, Chevron, TotalNeNnergies ve BP yorum taleplerine cevap vermedi.

Karbon ana dalları verileri, iklim hasarları nedeniyle tazminat ödemek üzere verilen yasaları desteklemek için New York ve Vermont’taki fosil yakıtları destekleyen testler arasındaydı. Ayrıca bazı yasal gruplar tarafından fosil yakıt yöneticilerine karşı olası maliyetler ve düzenleyici prosedürler için bir temel olarak gösterilmiştir. Örneğin, çevre hukuku organizasyonu olan CustomerArth, bu verileri BlackRock’un yatırımcıları birleştirdiği bir şikayette kullandı.

Tarihin en büyük kirleticileri

Karbon Majörleri raporu, 2023’te 169 büyük şirket tarafından üretilen kömür, petrol ve gazın yanmasının neden olduğu emisyonları hesaplar. Veritabanı ayrıca beton üretiminin neden olduğu emisyonları da içerir. Bu emisyonlar 2023’te yüzde 6,5 arttı.

Küresel emisyonların yarısından sorumlu 36 şirket arasında Çin enerji şirketi, İran Ulusal Petrol Şirketi, Rus Gazprom ve Birleşik Arap Emirlikleri Adnoc Company gibi devlet tarafından kontrol edilen kuruluşlar bulunmaktadır. Hissedarlara ait şirketler arasında Brezilya’ya dayalı Petrobras ve İtalya’nın genişliği seçkin.

Bu 36 şirketten 25’i devlet kontrolü altındadır. Çin, dünyanın en büyük karbon tahliye ülkesidir, bu şirketlerin 10’u Çin’de bulunmaktadır. 2023’teki emisyonların yüzde 41’ine karbon, petrolün yüzde 32’si, doğal gazın yüzde 23’ü ve çimento üretiminin yüzde 4’ü neden oldu.

Karbon Binbaşı verileri, 1854’ten 2023’e kadar tarihsel emisyonları içerir Bu şirketlerden 11’i artık mevcut değil.

Reklam

Fosil yakıtları önleme girişiminin başkanı Kumi Naidoo, insanlık tarihi açısından kritik bir dönemde yaşadığımızı söyledi. Hükümetler, krizimizden çıkmak için kömür, petrol ve gaz üretiminin genişlemesine son vermelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir