Ukrayna’dan Kuzey Kore askerlerine “teslim olma” çağrısı: Onlara güvenlik, yiyecek ve tıbbi yardım sözü verildi

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Kiev’in “Yaşamak İstiyorum” projesi, ilk Pyongyang birlikleri Rusya’nın Kursk sınır bölgesindeki savaş bölgesine ulaşırken, Korece yeni bir videoda Kuzey Kore askerlerini Ukrayna güçlerine teslim olmaya çağırıyor.

REKLAM

Ukrayna, Rusya adına savaşan Kuzey Koreli askerler için başlatılan “Yaşamak İstiyorum” projesinin yer aldığı Korece dilinde yeni bir video yayınladı ve askerlere, savaş bölgelerine gönderilmeleri halinde Ukrayna kuvvetlerine teslim olmaları çağrısında bulundu.

Video, Ukrayna’daki esir kamplarını gösteriyor ve teslim olduktan sonra askerlerin Cenevre Sözleşmeleri uyarınca tutulacağını ve güvenli gözaltı koşullarının, gıda ve tıbbi bakımın Ukrayna tarafı tarafından garanti edileceğini vaat ediyor.

Açıklamada, “Pyongyang Rusya’ya yardım için ne kadar asker gönderirse göndersin, varış yeri neresi olursa olsun, Ukrayna esir kampları her milletten, dinden ve ideolojik görüşten askerleri kabul etmeye hazırdır” denildi.

Yaşamak İstiyorum projesinin X hesabında Korece hazırlanan video, “Yabancı bir ülkede anlamsızca ölmemelisin. Evlerine asla dönemeyecek olan yüzbinlerce Rus askerinin kaderini paylaşmamalısın.” söz konusu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü’ne göre, ilk Kuzey Kore askeri birlikleri Çarşamba günü Rusya’nın Kursk bölgesindeki savaş bölgesine ulaştı.

“Yaşamak istiyorum” nedir?

Ukrayna Ana İstihbarat Müdürlüğü tarafından Eylül 2022’de hizmete açılan 24 saat açık yardım hattı, Rus askerlerinin veya birliklerinin Ukrayna ordusuna gönüllü olarak teslim olmasına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Ukrayna savunma istihbarat temsilcisi Andrii Yusov, bu yılın başlarında Haziran ayı itibarıyla 300’den fazla Rus askerinin hükümetin yarattığı bu girişimle Ukrayna esaretine teslim olduğunu bildirdi.

“Teslim olmak isteyenlerin sayısı arttı. Sadece bu proje çerçevesinde 300’den fazla Rus işgalci Ukrayna esaretine teslim oldu. Bazıları hemen takas edilmeme, hatta güvenlik güçlerine ve savunmaya katılma arzusunu dile getirdi.” Yusov açıkladı.

Yusov’a göre, 35.000’den fazla talep “çoğunlukla Rus askeri personelinin yanı sıra Rus Silahlı Kuvvetlerine katılabilecek ve kendilerini korumak isteyen, saldırgan bir savaşta yer almamak ve savaş suçlusu olmamak isteyen kişilerden” geldi.

Bu kişilerin büyük çoğunluğu “düşmanlıkların” sona ermesinden sonra anavatanlarına dönmeye istekli, ancak gelecekte yasayla ilgili sorun yaşamamak için mahkum olarak kaydediliyorlar ve firar mı ettikleri yoksa gönüllü olarak teslim mi oldukları belirtilmemiş.

Öte yandan Kuzey Kore vatandaşlarının internet erişimi yok ve çok azının bilgisayarı var.

Kuzey Kore’deki akıllı telefonlar sınırlı işlevselliğe sahiptir ve onları yalnızca temel iletişim ve devlet onaylı içeriğin tüketimi için yararlı kılan gözetim önlemlerine tabidir.

Rusya’da “Yaşamak İstiyorum” projesinin web sitesi, lansmanından sonraki bir ay içinde ülke çapında yasaklandı.

Ancak siteye VPN veya messenger, yardım hattı ve Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından işletilen bir chatbot kullanarak erişmek hâlâ mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir