Sisi'nin Ankara ziyareti: Türkiye-Mısır ilişkilerinde normalleşme sürecinde bir dönüm noktası

Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi'nin Türkiye'ye yapacağı ilk ziyaret, 12 yıl aradan sonra Mısır'dan Türkiye'ye yapılacak ilk cumhurbaşkanı ziyareti olacak.

REKLAM

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısı için Çarşamba günü Ankara'ya gelecek.

2013 yılında darbeyle iktidara gelen Sisi'nin ilk Türkiye ziyareti Ankara-Kahire ilişkilerinde önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Mısır'dan Türkiye'ye 12 yıl aradan sonra yapılan ilk cumhurbaşkanı ziyareti olması açısından da önemli. Mısır'ın Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyindeki son ziyareti, 2012 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi tarafından yapılmıştı.

Gündemin ana noktaları

Beştepe'de Sisi'yi karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ikili görüşme gerçekleştirecek. Daha sonra iki lider ortak basın açıklaması yapacak.

Toplantı sonunda savunma, enerji, turizm, sağlık, eğitim ve kültür sektörlerinde 20'ye yakın anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Şubat'taki Kahire ziyaretinde, iki ülke arasında 10 milyar dolar olan ticaret hacminin beş yıl içinde 15 milyar dolara çıkmasının beklendiği açıklandı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 5 Ağustos'ta Mısır'a yaptığı ziyarette, Ankara'da yapılacak toplantı için üst düzey hazırlıkların yapıldığını açıklamıştı.

Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati ile Kahire'de yaptığı ortak basın açıklamasında, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik iş birliği kapsamında serbest ticaret anlaşmasının genişletilmesi ve Mersin-İskenderiye Ro-Ro seferlerinin yeniden başlatılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini duyurdu.

Toplantı masasının önemli konuları arasında Libya, Doğu Akdeniz ve Gazze ile ilgili bölgesel gerginliklerin de yer alması bekleniyor.

İlişkilerin normalleşme süreciyle birlikte Türkiye ve Mısır son dönemde dış politikada örtüşen politikalar izlemeye başladı.

Türkiye ve Mısır, Libya'da devam eden iç savaşta uzun yıllardır karşıt taraflara destek veriyor. Bir diğer anlaşmazlık konusu ise Türkiye'nin Libya'daki askeri varlığının devam edip etmeyeceğidir. Ancak Türkiye'nin son dönemde Mısır destekli Tobruk yönetimiyle temaslarını güçlendirdiği iddia edildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçtiğimiz Şubat ayında Malta'ya yaptığı ziyarette, Türkiye'nin Libya'da “yapıcı bir rol oynamak istediğini” açıklamış ve Bingazi'deki başkonsolosluğun “yakında” yeniden açılacağı mesajını vermişti.

Türkiye ile Libya arasında 2019 yılında imzalanan Akdeniz'de Deniz Yetkisinin Sınırlandırılması Anlaşması ve 2022 Hidrokarbon Anlaşması'na ilişkin Doğu Akdeniz'deki egemenlik haklarına ilişkin müzakerelerin sonucu henüz bilinmiyor.

Türkiye'nin Mısır üzerinden Gazze'ye insani yardımını artırma çabaları İsrail-Hamas savaşında da tartışılacak.

Görüşmede Türkiye ile Mısır'ın Sudan'daki çatışmaların çözümüne yönelik insani yardım sağlanmasına yönelik arabuluculuk çalışmaları ve işbirliğinin de ele alınacağı belirtildi.

İkili ilişkilerde normalleşme süreci

Muhammed Mursi'nin Mısır hükümetinin Temmuz 2013'te dönemin Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi tarafından gerçekleştirilen darbeyle devrilmesinin ardından Ankara ile Kahire arasındaki ilişkiler kopma noktasına geldi. Müslüman Kardeşler'le yakın bağları olan Türkiye, darbeye en sert tepki veren ülkelerden biri oldu.

REKLAM

Kasım 2013'te Mısır'ın Türk büyükelçisini istenmeyen adam ilan etmesiyle iki ülke arasındaki ilişkiler uzun yıllar geri dönüşü olmayacak şekilde bozuldu.

Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde Türkiye-Mısır ilişkileriyle ilgili olarak şöyle deniliyor: “Cumhurbaşkanı Mursi'nin 3 Temmuz 2013 tarihinde görev süresinin sona ermesinden sonra, iki ülkenin başkentlerinde diplomatik temsil, Temsilci düzeyinde icra edilmeye başlanmıştır. Kasım 2023'ten itibaren faaliyete geçecektir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Darbeci Sisi”ye ilişkin konuşması ve Mısır'da darbe karşıtlarının sembolü olan “Rabia” tabelasının kullanılması, Türkiye'nin iç ve dış politikasının konusu haline geldi.

Ağustos 2020 itibarıyla iki ülke arasında normalleşme süreci başladı. Süreci başlatan, Yunanistan ile Mısır arasında Ağustos 2020'de imzalanan deniz yetki alanı anlaşmasıydı. İmzalanan anlaşmada Ankara, tarafların Türkiye'nin oluşturduğu kıta sahanlığının güney sınırını kabul etmesini memnuniyetle karşıladı.

REKLAM

2021 yılında ilki Kahire'de, ikincisi Ankara'da olmak üzere Dışişleri Bakan Yardımcılarının başkanlığında iki tur siyasi istişare düzenlenmesi, 2022 yılında Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın açılış töreninde Erdoğan ile Sisi'nin görüşmesi, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş olayı. Depremde Türkiye'ye insani yardım gönderen ülkeler arasında Kahire yönetiminin de yer alması ve dönemin Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri'nin deprem bölgesini ziyaret etmesi, depremi hızlandıran adımlar arasındaydı. normalleşme süreci.

4 Temmuz 2023 tarihli ortak deklarasyonla diplomatik ilişkilerin büyükelçilik düzeyine yükseltilmesi kararlaştırıldı ve karşılıklı büyükelçiler atandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir